Helmikuun toiseen viikkotapahtumaan saimme vieraaksemme kaksi innokasta nuorta yrittäjää, Sarita Silvennoisen ja Aleksi Suontaustan. Pariskunta pyörittää päivätyönsä ohella KemuRent -toiminimellä toimivaa yritystä, joka vuokraa hifipaljuja ja muitakin vapaa-ajan juhliin ja tapahtumiin soveltuvia palvelukokonaisuuksia. Kiireinen lapsiperhearki saa vastapainoa pääosin viikonloppuihin keskittyvän yritystoiminnan myötä ja nuoret yrittäjät kokevatkin yrittämisen tärkeäksi yhteiseksi mielenkiinnon kohteeksi ja tavaksi viettää kahden keskistä aikaa.

Aleksilla on aikaisempaa työkokemusta puu- ja rakennusalasta, jonka ympärille Aleksi alunperin ajattelin oman yritystoimintansa rakentaa. Ammattiastma pakotti kuitenkin miettimään muita vaihtoehtoja. Nykyinen toiminta alkoikin puolivahingossa – terassia rakentaminen laajeni ajatukseen terassiin upotettavasta paljusta. Projekti kuitenkin paisui entisestään, kun Aleksi halusi asentaa paljuun valot ja hifilaitteet, joiden ja hinnat saivat miettimään mahdollisuuksia vuokrata paljua myös muille kulujen kattamiseksi. Palju päätettiin siis rakentaa pyörille. Nuoripari aloitti yrittäjätaipaleensa ottamalla yhteyttä Forssan Yrityskeskukseen, josta he saivatkin hyviä neuvoja, tukea ja positiivisen vastaanoton ajatuksilleen. Yrittäjinä kokemattomat etsivät lisätietoa lukemalla ja kyselemällä alkutaipaleen vinkkejä tutuilta yrittäjiltä. Toiminimen perustamisen ja yritystoiminnan käynnistämisen Aleksi ja Sarita kokivat melko yksinkertaiseksi ja helpoksi, kun ei tarvittu suuria alkuinvestointeja ja toimitilaksi riitti oman kotitalon autotalli.

Nuoret yrittäjät Sarita ja Aleksi kertoivat yrittäjätaipaleestaan

Vuoden 2015 keväällä rakennettiin ensimmäinen palju, joka lähti ensimmäistä kertaa vuokralle äitienpäivä viikonloppuna. Päämarkkinointikanavaksi valikoitui Facebook, jonka avulla tavoitettiin nopeasti iso määrä potentiaalisia asiakkaita, niin lähiseudulta kuin tiedon levitessä kauempaakin. Varauksia tuli nopeasti ja ensimmäinen kesä oli jo melko kiireinen ja useamman kerran jouduttiin myymään ei-oota. Nykyisellään FB-tilillä on paljon seuraajia ja sivustolle jätetyt arvostelut ovat erittäin positiivisia. Facebookin lisäksi KemuRentin HiFi-Paljut saavat näkyvyyttä muun muassa perinteeksi muodostuneessa Paljujen yö –tapahtumassa Toijalassa, jossa Aleksin ja Saritan paljun on paraatipaikalla. Tapahtumassa osallistujat paljutermein ”hautovat” omissa paljuissaan ja tutustuvat alan uutuuksiin. Lisäksi KemuRentin väki tekee yhteistyötä paikallisen hifiliikkeen kanssa tehty yhteistyö.

Kysynnän kasvaessa Hifi-Paljuja on rakennettu Saritan ja Aleksin autotallissa jo kaksi lisää ja HiFi-Palju 4 valmistuu kevään 2019 aikana. Paljun runko tulee valmiina ja sen on valmistettu pulverimaalatusta merialumiinista. KemuRentin HiFi-Paljut lämpiävät puulla, joka lämmittää hyvin eristetyn paljun tehokkaasti noin 3-4 tunnissa. Paljut eivät vaadi ylläpitolämmitystä ja rungon rakenteen vuoksi jäätymisvaaraa ei ole.  Neljännen paljun valmistuessa on tarkoitus miettiä miten toimintaa saadaan laajennettua ja  harkinnassa onkin parhaillaan verkostoituminen. Toiminnan punaisena lankana Saritalla ja Aleksilla on hyvä palvelu. 1600 litraa vettä vetävä, alle 750 kiloa painava palju toimitetaan asiakkaalle tämän halutessa ilmoitettuun osoitteeseen ja tehdään asiakkaan toivovat valmistelut. Vuokrahintaan kuuluu paljun pesu ja desinfiointi, jonka Aleksi ja Sarita suorittavat itse. Paljun käyttäjä saa yksityiskohtaisen opastuksen hifi-järjestelmään ja korkealaatuiset kaiuttimet, sekä paljuun asennetut valot takaavat varmasti hauskan paljukokemuksen.

Paljujen vuokraus on KemuRentin ympärivuotinen palvelu, mutta lumettomalle kaudelle on otettu palvelu/tuotetarjontaan myös muita tuotteita, kuten PaintBall, pomppulinna ja sumopuvut. Tuotteiden lisäämiseen päädyttiin talousalueen tarjontaa tutkimalla ja asiakaskuntaa kuunnellen. PaintBall -elämystä varten KemuRent sai käyttöönsä alueen syksyllä 2018, joten tuo toiminta tulee tulevana keväänä pitämään kiireisenä.

Haastavinta yritytystoiminnassa on ollut päivätyön ja perheen yhdistäminen yritystoimintaan, kun aika ei aina tunnu riittävän kaikkeen. Toisena haasteena ovat nykyisten toimitilojen pienestä koosta johtuvat rajoitteet – autotalli ja kesäkaudella kotipiha alkavat käydä ahtaiksi. Lähitulevaisuuden tavoitteena onkin siis kartoittaa uusia työtilamahdollisuuksia.  Kasvua ja toiminnan kehittämistä on siis tiedossa, josta nuoret yrittäjät ovat kovasti innoissaan ja katsovat tulevaisuuteen täynnä ideoita ja intoa.

Sepänhakalaiset kiittävät Saritaa ja Aleksia vierailusta ja kokemuksien jakamisesta.