Suomen juhlavuoden kunniaksi järjestetyn neljän luennon sarjan viimeinen osa pidettiin marraskuun viimeisessä viikkokokouksessamme. Esitelmöitsijänä oli forssalainen väitöskirjatutkija Elina Virtanen, joka on väitöstutkimuksessaan perehtynyt Hausjärveläisen aatelisnaisen, Ruth Munckin toimintaan Jääkäripataljoona 27:n ja Lotta Svärdin palveluksessa. Munck on suurelle yleisölle tuntematon henkilö, joka kuitenkin osoittautui varsin merkittäväksi ja kuulusaksikin toimijaksi aikanaan. Ruth Munck oli sairaanhoitaja, joka toimi suomalaisten jääkäreiden apuna Saksassa mm. Libaussa.

Munck oli aktiivisesti mukana Lotta Svärd -järjestössä toimien järjestön johtotehtävissä. Tämän lisäksi Munck toimi toisessa maailmansodassa sairaanhotajana hoitaen suomalaisia sotilaita ja saksalaisia SS-miehiä. Munck suhtautui myötämielisesti saksalaisiin ylipäänsä ja niinpä Munck siirtyi Saksaan sodan edettyä vaiheeseen, jossa Saksa olikin Suomen vihollinen. Munck palasi Suomeen sodan päätyttyä. Valtiollinen Poliisi Valpo oli tuolloin vasemmistolaisten hallussa ja niinpä Valpo aloitti Munckin tutkinnan saatuaan vihiä, että Munck toimi Saksassa vakoilijoiden värvääjänä. Munck nähtiin siis sodan päätyttyä maanpetturina, josta hänet tuomittiin neljän vuoden vankeuteen Turun lääninvankilaan 1946. Munck vapautui vankilasta 1949. Ruth Munck kuoli 1976 ja merkittävän suvun edustajana hänet on haudattu Hausjärven kirkon viereen.

Väitöskirjatutkija Elina Virtanen kertoi Ruth Munckin tarinan

Elina Virtasen väitöstutkimusaihe on harvinaisuus, sillä vastaavaa tutkimusta ei maassamme ole aiemmin tehty. Virtasen tutkimusaihetta aluksi oli jopa epäilty toteamalla, ettei aiheesta löydy tarpeeksi aineistoa. Löytyi kuitenkin ja väitöskirja on korjauksia vaille valmis. Virtasen esitys toi tuoreen näkökulman suomalaisten sotilaiden toimintaan ja taustajoukkoihin itsenäistymisen kynnyksellä sekä sen jälkeen toisen maailmansodan aikana.

Olemme usein toivoneet viikkokokouksiimme vierailevia osallistujia. Tällä kertaa vihdoin saimme sellaisen, kun Totti Munck (kaukaista sukua Ruthille) vieraili klubissamme Jussi Kuusiston saattelemana. Hienoa ja tätä lisää kiitos!

Walker-vieraamme Totti Munck ja Jussi Kuusisto

Palkitsimme vihdoin ja viimein viime kauden 100% osallistumisaktiivisuuden saavuttaneet, joita oli yhteensä 15 kappaletta.

Kuvassa edessä vasemmalta Simo Veistola, Jaakko Kuusinen, pressa Heikki Lauronen, Juhani Kuusisto ja Jari Kaunisto. Takana vasemmalta Hannu Ruotsi, Matti Ryyppö, Kari Pohjola, Hannu Mansikkaniemi, Timo Pursiainen, Martti Mustonen, Kimmo Leino ja Jarkko Nikander. Kuvasta puuttuvat Karit Österberg ja Tasala