Vahva urheilukaupunki Forssa on tuottanut melkoisen määrän SM-sarjatasoisia urheilijoita. Forssasta löytyy myös kokeneita ammattivalmentajia, joista vuosikymmeniä jääkiekkoilijoita ympäri maailman valmentanut Timo Tuomi esitelmöi klubissamme. Tuomi on valmentanut mm. Kaukoidässä, kuten Etelä-Koreassa ja Japanissa. Tuomi on tuttu mies takavuosilta myös paikallisen Forssan Palloseuran peräsimestä.

Valmentaminen on johtamista urheilukontekstissa. Moni asia on yhtäläinen kaikessa johtamisessa. Niin urheilussa kuin työelämässäkin tekemiselle on haettava tarkoitus, keinot menestyä ja tavoitteet. Lopuksi kaikki päätyy toimintaan ihmisten kanssa. Tuomi puhuikin paljon motivoimisesta ja urheilijan sisäisen halun esiin nostamisen auttamisesta – halua ei voi käskeä. Tuomi kertoi, että johtavana ajatuksenaan on ollut saada pelaajista paras esiin. Juuri päättyneellä kaudella Tuomi valmensi nuoria kiekkoilijoita turnausvoittoon. Ennen finaaliotteluita Tuomi oli kertonut joukkueelleen, että nyt haetaan teidän parasta peliä. Ellei sillä voita, voivat pelaajat rinta rottingilla olla tytyväisiä peliinsä ja todeta, että vastustajat olivat vain parempia – eihän sille mitään voi. Väkisin yrittämällä ei koskaan synny parasta suoritusta.

Jääkiekkovalmentaja Timo Tuomi kertomassa johtamisesta valmentajan näkökulmasta

Tuomi kertoi, että aivan kuten työpaikoilla organisaation kulttuuri vaikuttaa johtamiseen, vaikuttaa se myös valmentamiseen. Esimerkiksi Japanissa vanhempia ihmisiä tulee kunnioittaa eikä heidän mielipiteidensä yli tule julkisesti kävellä, muuten huomaa olevansa yksin. Valmentajan johtamiseen kuuluu runsaasti ihmisten toiminnan ohjaamista käytännössä ja palautteen antamista. Yksi merkittävimmistä ohjeista erityisesti nuorille pelaajille on, että heidän on opittava häviämään. Toisin sanoen tappioiden ja huonojen suoritusten yli on päästävä ja melko nopeastikin. Tämä vaatii henkistä kehittymistä eikä ole aina painetilanteessa helppoa.

Kokouspaikkaamme on siirrelty Scandicin toimesta pariin kertaan ja tällä kertaa kokoustimme Sertinki-kabinetissa. Saamamme palvelu ei ole ollut viime aikoina riittävällä tasolla ja joudummekin jatkossa keskustelemaan saamastamme palveluntasosta. Mainittakoon vielä, että edessä näkyvä viinipullo ei ole Jaakon lounasjuoma!