Huhtikuun yritysvierailu kohdistui jäsenistön mielenkiinnon herättäneeseen, kovassa nosteessa olevaan forssalaiseen Jospak Oy:n. Vuonna 2014 perustetun, yksityisomisteisen Jospak Oy:n innovaatio on kuitupohjainen elintarvikevuoka, joka tarjoaa vaihtoehtoisen pakkaustavan perinteisesti muovipakkauksiin pakatuille elintarvikkeille, kuten eineksille, kasviksille, lihalle ja kalalle. Jospakin tiimiä luotsaava toimitusjohtaja Tarja Heikkilä kertoi yritysvierailulle osallistuneille tuotteen kehityspolusta, innovaation ympärillä tapahtuvasta jatkuvasta tuotekehitystyöstä ja Jospakin tulevaisuuden näkymistä.

Jospakin valmistama kartonkipohjainen elintarvikepakkausratkaisu on tuonut elintarvikepakkausmarkkinoille tuotteen, jossa on jopa 85% vähemmän muovia kuin perinteisessä muovisessa elintarvikevuoassa. Kattavin patentein suojattuja vuokia valmistetaan kahdessa vuorossa Forssassa sijaitsevissa tuotantotiloissa, Jospakin itse suunnittelemilla ja kehittämillä laitteilla. Pakkauksen ainutlaatuisuus piilee kuitupohjaisessa vuoassa, jossa on erillinen, helposti omaksi kierrätysjakeekseen eriteltävä peel-of muovikalvo, jonka ansiosta vuoka soveltuu myös suojakaasupakkaamiseen. Vuoka soveltuu pakkaamisen lisäksi myös pakastamiseen ja mikroaaltouunissa lämmittämiseen. Vuokaa on tarkoitus kehitellä myös perinteisen uunin kestäväksi, mutta tuo kehitystyö on vielä kesken.

Jospakin vuoka – peel-of kalvo irtoaa helposti. Tulevaisuus paketissa!

Jospak on kehittänyt vuokansa ruokateollisuuden tarpeita huomioiden ja vuoka onkin mitoiltaan, sekä muodoiltaan suoraan yhteensopiva olemassa oleviin automaattisiin pakkausprosesseihin. Ruokateollisuuden tuotannon sujuvuusvaatimuksia on pyritty tukemaan lisäksi jatkuvalla tuotekehitystyöllä, mm. huomioiden tuotteen muotoilussa tyhjien vuokien erottelua helpottavat seikat.

Vastuullisuus ja kestävä kehitys lukeutuvat jokaisen modernin yrityksen arvoihin. Jospak on tukemassa elintarviketeollisuuden toimijoita, tarjoamalla tuotteen, joka tehokkaasti vähentää elintarviketuotteiden ylipakkaustarvetta ja tukee kierrätettävyydellään brändien vastuullisuuslupauksia. Kartonkipohjainen vuoka mahdollistaa muovipakkauksia enemmän painopinta-alaa brändiviestintään sekä erottautumiseen, tuotteen ulkomuotoa liikaa peittämättä. Vuokaan on mahdollista mm. lisätä kurkistusikkunat esimerkiksi tuoresalaatin raikkauden tarkistamiseksi. Runsas kartonkipinta-ala mahdollistaa kaiken tarvittavan tuotetiedon lisäämisen pakkaukseen, ilman ylimääräisiä vyötteitä.

Jospakin tiimi Forssassa on kasvanut viimeisen vuoden aikana tasaisesti ja Tarja Heikkilä kiitteleekin kaikkien työpanosta. Osaamiseen, kehitystyöhön ja sitouttamiseen on panostettu, joka näkyy kysynnän lisääntymisenä ja tarjouskyselyiden määrän kasvuna.

Sepänhakalaiset tutustumassa Jospakin toimitiloihin.

Jospakin tuote on saanut runsaasti kansainvälistä huomiota ja tullut huomioiduksi myös maailman parhaiden pakkausten kilpailun järjestävän World Packaging Organization (WPO) toimesta. Joulukuussa 2018 Jospak voitti WorldStar 2019 -pakkauspalkinnon, joka myönnetään parhaille tai innovatiivisimmille pakkauksille. Kilpailuun osallistui 319 pakkausta, 35 maasta. Palkinnot jaetaan toukokuussa Prahassa. WorldStar 2019 -tunnustusta edelsi elokuussa 2018 saatu pohjoismainen ScanStar -kilpailussa saavutettu tunnustus. Prahan palkintojenjakoon matkaava Jospak tiimi jännittää nyt vielä yhden tunnustuksen saavuttamista. Jospakin vuoka on ehdolla Suistanable -kategoriassa, jonka palkinnot jaetaan tilaisuudessa.

Sepänhaan rotarit kiittävät Jospakia yritysvierailusta ja toivottavat menestyksekästä jatkoa Jospakin tiimille.