Arvoisat juhlavieraat, AG Paavo Mäki-Mattila, hyvät rotarynaiset, rotaryveljet ja puolisot.

Toivotan Teidät kaikki vielä kerran tervetulleiksi tähän Forssan ja Sepänhaan rotaryklubien yhteiseen vuosijuhlaan. Yhteistoiminta klubiemme kesken on jatkunut jo jonkin aikaa ja se on tiivistä, välitöntä ja tasapuolista. Yhteistyö alueemme rotaryklubien kanssa on myös koko ajan laajempaa intercitykokousten ja yhteisten hankkeiden muodossa.

Sepänhaan Rotaryklubi on saavuttanut 40 vuoden iän. Klubi perustettiin 28.3.1972. Silloisen rotaryvuoden alkaessa Forssan Rotaryklubissa todettiin tarve toisen klubin perustamiselle Forssaan. Forssan Rotaryklubi on perustettu keväällä 1950.
Vuonna 1950 Suomessa oli n. 50 rotaryklubia ja 2000 jäsentä. 1972 klubeja oli vajaa 200 ja jäseniä n. 7000. Nyt klubeja on Suomessa yli 300 ja jäseniä niissä n. 12 000. 2000-luvulla klubien määrä on vakiintunut 300 tasoon ja jäsenmäärässä on ollut pientä laskua.

20-vuotisjuhlissa silloinen presidentti Jaakko Pietilä totesi juhlapuheessaan, että 20 vuoden aikana oli opittu pelin säännöt. Itse mietiskelin, että pelisäännöissä on jatkuvasti opettelemista, vaikka jo toiset 20 vuotta niitä on sovellettu. Rotaryklubien vuosittain vaihtuvat presidentit, sihteerit ja muut toimihenkilöt joutuvat pelisäännöt opettelemaan aina kukin kerrallaan. Tosin aikaisemmilta toimijoilta saa kyllä tietoa ja neuvoja. Hyvänä apuna on myös apulaisguvernööri ja rotarypiirin tuki.

Kuuntele sydäntäsi auttaaksesi muita – on tämän rotaryvuoden kansainvälinen teema.

Se jatkaa rotarien alkuperäistä palvelemisen ihannetta, jota punnitaan neljän kysymyksen kokeella:

Onko tämä totta?
Onko tämä oikeudenmukaista kaikkia asianosaisia kohtaan?
Luoko tämä hyvää tahtoa ja parantaako tämä ystävyyssuhteita?
Onko tämä kaikkien osapuolten edun mukaista?

Kansainvälisyys näkyykin toiminnassamme. Nuorisovaihto on jatkuvaa sekä meiltä maailmalle, että maailmalta tännepäin. Viime kesänä järjestimme kansainvälisen nuorisoleirin. GSE-ryhmiä vierailee ja RYLAakin pidettiin englannin kielellä. Puhumattakaan viime vuosien merkittävimmästä hankkeesta Keniaan tietokoneiden saamiseksi syrjäseutujen lukioihin. Tästä on jo konkreettisia tuloksia opiskelijoiden jatko-opintomahdollisuuksien huomattavasta paranemisesta.

Hyväntekeväisyys kuuluu olennaisena osana rotarien toimintaan. Käynnissä on useita kansainvälisiä avustushankkeita eri puolilla maailmaa. Em. Kenian hankkeen lisäksi olemme saavuttaneet tavoitteemme Polio Plus-hankkeessa, jonka tavoitteena on auttaa polion hävittämiseen koko maailmasta.

Olemme vielä ukkoklubi. Tosin naisjäsenten hankintaan emme ole kovin paljon panostaneet. Forssan Rotaryklubissa ovat naiset jo johdossa. Tulevaisuuden haasteita ovat jäsenmäärän kasvattaminen ja toiminnan pitäminen jäseniä kiinnostavana ja motivoivana. Rotaryklubien rekisteröityminen yhdistysrekisteriin on myös tulossa

Hyvät juhlavieraat. Toivotan Teille ja rotaryklubeillemme menestyksekästä tulevaisuutta ja tahtoa ja motivaatiota ylläpitää keskinäistä toveruutta ja rotaryhenkeä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA