Kimmo Leino pyysi presidenttikaudellaan Sirpa Pietikäisen esikunnasta mahdollisuutta vierailla Brysselissä Pietikäisen vieraana. Järjestelyt kesti vuosia, mutta toteutui viimeinen 22.-24.2.2018. Vierailu oli siis kolmipäiväinen ja erittäin antoisa sekä mielenkiintoinen.

Vierailukahdeksikkomme lentokoneen oven edessä siirtymässä koneeseen. Poikia jännitti, kuten kuvasta näette

Matkustuspäivät olivat raskaahkoja. Menomatka alkoi Forssasta jo klo 4 ja vierailuohjelmaa oli koko päivälle. Paluupäivän matkustaminen kesti sekin vajaa 10 tuntia, vaikka itse lento sujui kahdessa ja puolessa tunnissa. Saavuttuamme perille meitä oli vastassa oppaamme Pia-Maria Niskala, joka toimii Sirpan avustajana mm. vierailuihin liittyen. Huoneiden vastaanoton jälkeen vuorossa oli lounas ja sen jälkeen siirtyminen Euroopan Parlamenttiin.

Tuttua julkisivua uutiskuvista: EU-parlamentti

Tässä siirtymässä EU-parlamenttiin sisälle. Kuvassa parempaa puoliskoaan eli takaosaansa esittelevät mm. Matti, Kari ja Simo

Itse parlamentissa meidät vastaanotti eräs Sirpan avustajista, tiedottaja Satu Raisamo, joka aluksi taustoitti EU:n toimintaa. Täytyy myöntää, että sille olikin tarve, sillä paljastui, ettei ainakaan pressa tuntenut EU-hallinnon osia kunnolla. Seuraavaksi meidät otti haltuun emäntämme Sirpa Pietikäinen, joka piti erinomaisen ja asiapitoisen esityksen toiminnasta EU-parlamentissa. Täällä hän ei edustakaan kokoomusta, vaan Euroopan kansanpuolueryhmää (EPP), joka on parlamentin suurin ryhmä. EPP:hen kuuluvat unionin jäsenvaltioiden merkittävimmät maltilliset keskustalaiset ja keskustaoikeistolaiset poliittiset puolueet, Suomesta kokoomuksen edustajat. Pietikäinen valotti, että hänen tapanaan on ensin itse miettiä esillä olevan asian laitaa ja sen jälkeen harkita, millaisen kannan asiaan ottaa. Hänelle oli tärkeää tehdä yhteistyötä eikä pelkästään ajaa omalle ryhmälle tärkeitä asioita ja vastustaa muita. EPP-ryhmän keskeisiä painopistealueita ovat mm. työllisyys, kasvu ja investoinnit. Pietikäinen ilahdutti hyvällä ja perustellulla suoralla puheellaan – ei lainkaan poliittista jaarittelua.

Kahdeksikkomme EU-parlamentin lehtereillä. Puolet porukastamme valittiin älyn ja puolet ulkonäön perusteella. Reissun aikana ei oikein selvinnyt, kuka kuuluu mihinkin…eikä pöytäkirjoihin jäänyt, kuka oli puolesta ja kuka vastaan…

Parlamenttivierailun ja pienen vapaan hetken jälkeen siirryimme kävellen Brysselin vanhaan kaupunkiin, ravintola Chez Leoniin, simpukkaillalliselle. Kävelyreissuun liittyi pienehkö kaveri jätetään -tyylinen suunnistusharjoitus, jonka kuitenkin maailma nähnyt veljemme selvitti hienosti eikä kantanut osallisille kaunaa jälkeenpäin. Hieno osoitus ymmärryksestä ja kyvystä toimia yllättävässä tilanteessa.

Illallisen aikana Pietikäinen valaisi lisää toimintaansa EU-palamentissa ja samalla myös esittäydyimme seurueen sisällä. Siihen kuului lisäksemme jäseniä Lohjan Rotaryklubista, kuljetusyrittäjiä pohjanmaalta sekä kansallisia senioreita eli noin bussilastillinen ihmisiä ja miehiä.

Sirpa Pietikäinen jatkoi räväkällä linjalla illallisella ravintola Chez Leon’ssa. Edessä vasemmalla veljemme Kake

Toisena vierailupäivänä ohjelmassa oli vierailu EU:n virkamieseliitin parissa EU-komissiossa ja siellä Jyrki Kataisen kabinetissa. Tämä sijaitsee perinteisessä EU-päärakennuksessa Berlaymontissa, mutta rakennukseen oli kannaltamme valitettavasti samaan aikaan siirtynyt pääministeritapaaminen eikä komissioon päästetty ulkopuolisia. Niinpä kuuntelimme Kataisen kabinetin jäsenen tunnin mittaista ja erinomaisen selkeästi puhuttua esitystä hotellissamme siitä, mitä asioita komissiossa on saatu aikaan. Yksi esimerkki näistä oli Euroopan strategisten investointien rahasto eli ESIR-rahoitus, jota ovat hyödyntäneet myös suomalaiset pk-yritykset – esimerkkinä mainittiin mm. Ramirent. ESIR-rahoitusta voi hyödyntää mm. ns. siemenrahoituksena siten, että se mahdollistaa yksityisten rahoittajien mukaantulon yritykseen eli toimii silloin päänavaajana aloittavalle tai laajentuvalle yritystoiminnalle.

Iltapäivällä kohteenamme oli Naton päämaja. Meidät vastaanotti suomalaisessa kumppanimaadelegaatiossa työskentelevä viestintä ja julkisuusdiplomatian koordinaattori Riikka Hietajärvi, joka johdatti meidät päämajan aulatiloihin. Ne olivatkin ainoat tilat, jossa ulkopuoliset saattoivat kulkea ilman ohjausta. Vierailijoille tehtiin täydellinen turvatarkastus sisääntulon yhteydessä ja mobiililaitteet kerättiin pois. Alueella eikä sen edessä saanut kuvata, joten tuolta vierailulta ei ole kuvia.

Ensin esiintymisvuorossa oli ulkoministeriön edustaja, vastuuvirkamies Tiina Hirvonen, joka valotti mm. sitä, että Nato ei ole pelkkä sotilaorganisaatio, vaan johto on selvästi siviileiden käsissä. Naton ylimpänä johtajana toimii norjalainen poliitikko Jens Stoltenberg. Suomella on siis erityisedustusto Natossa, joka hoitaa Suomen suhteita Natoon rauhankumppanuuden puitteissa ja toimii linkkinä kansallisen viranomaisten ja Naton välillä. Korkein suomalaisten edustaja Natossa on edustuston päällikkö Piritta Asunmaa.

Viimeisenä esiintyjänä oli edustuston sotilaspuolen kakkosmies, eversti Tommi Haapala, joka kertoi realiteetteja sotilaalliselta näkökannalta. Eräs skenaario on, että mahdollinen sotilaallinen uhkamme pitää meitä joka tapauksessa itselleen vastakkaisella puolella olevana toimijana, jolloin meidät leimataan Nato-toimijaksi ilman jäsenyyttä. Jäimme käsitykseen, että Suomi on hyvin informoitu Naton toiminnasta, mutta varsinaisiin keskusteluihin emme pääse emmekä nauti 5. artiklan turvatakuita. Keskustelimme myös haastellisista kysymyksistä, kuten esimerkiksi Naton suhtautumisesta Turkin tilanteeseen. Naton päämaja on siirtymässä pitkän odottelun jälkeen tien toiselle puolelle uuteen rakennukseen, joka tiettävästi on Euroopan suurin toimistorakennus. Olimme siis yksi viimeisistä vierailuryhmistä vanhoissa tiloissa.

Ainoa todiste vierailustamme Naton päämäjassa. Tähän paitaan liittyy surkuhupaisia tarina paidan häviämisestä ja uudelleen löytymisestä, mutta siitä Pressa-Hessu ei välitä enempää kertoa….

Loppuaika vierailusta oli vapaa. Olihan meidän syötävä, jotta jaksaa. Tässä seurueemme on toisen vieralupäivän aikaisella illallisella.

Viralliset vierailut ovat pulkassa ja nyt on aika hengähtää ja syödä. Kylläpä asia poikia naurattaakin. Palvelun taso ei muuten ollut ko. kuppilassa häävi – selvästi alle Suomen keskitason.

Istuimme toisen vierailupäivän päätteeksi niin sanotusti iltaa. Täytyy sanoa, että olipa todella hauska ilta ja jos joku vielä väittää rotareita pönöttäjiksi, lähtekoon seurueemme mukana matkalle. Meillä oli ratkiriemukasta ja porukassamme vallitsi erittäin hyvä yhteishenki. Kaveria ja paitaa välillä jätettiin, mutta siitä huolimatta!

Viimeisenä vierailupäivänä kävimme oppaamme suositusten perusteella Euroopan historian talossa. Museo on muodostettu kerroksittain siten, että ensimmäisestä näyttelykerroksesta esitys alkaa Ranskan vallankumouksesta. Näyttely etenee merkittävien ajanjaksojen kautta, kuten teollistumisen, maailmansotien ja EU:n muodostamisen kautta nykyaikaan.

 

Vierailimme aivan erinomaisessa museossa: House of European history

 

Näyttelyssä oli mukana aitoja esineitä kultakin ajanjaksolta. Alla olevassa kuvassa on juuri se pistooli, jolla ammuttiin Sarajevon laukukset ja josta ensimmäinen maailmasota alkoi.

Kuvitelkaa, tällä kyseisellä aseella ammuttiin Itävallan kruununprinssi Frans Ferdinant

Serbialainen separatisti Gavrilo Princip ampui Frans Ferdinantin ja tästä käynnistyi tapahtumaketju, joka johti ensimmäisen maailmansodan syttymiseen. Ei ihan jokaisella pistoolilla ole ollut yhtä suurta vaikutusta, sillä muutamalla pistoolinlaukauksella aikaansaatiin erittäin verinen sota, jossa kuoli yli viisi miljoonaa ihmistä.

Reissu oli käsitykseni mukaan erittäin onnistunut. Näimme ja koimme livenä EU-paikkoja ja saimme asianmukaista tietoa sekä EU- että Nato-asioista. Onhan niin, että pelkän mediatiedon varassa ollessaan saa puutteellista ja värittynyttä tietoa asioista. Lisäksi tavatuista suomalaisista jäi pahuksen hyvä vaikutelma. Edustajiamme ei tarvitse hävetä ja avustajat ovat sangen korkeatasoisia. Ei Brysseliin ketä tahansa näköjään valita. Kaiken lisäksi porukallamme oli erinomainen henki yllä ja viihdyimme keskenämme todella hyvin. Oli suorastaan terapeuttista nauttia baarien antimista ja jutella rennossa sekä hauskassa ilmapiirissä EU- ja äijäasioita.

Kake, Matti, Jari, Kari, Hessu, Timo, Kimmo ja Simo kiittää ja kuittaa!