Yksi kuluvan kauden tavoitteista on ollut osallistaa Sepänhaan toimintaan myös jäsenistön perhettä ja ystäviä. Kesäkuun toinen tapahtuma olikin suunnattu erityisesti perheille, kun pääsimme tutustumaan Jokioisten Museorautatien Minkiön asemalle. Perinteikäs museorautatietoiminta on Minkiöllä voimissaan, kun ahkerat museorautatieyhdistysläiset ylläpitävät ja kehittävät toimintaa talkootunneista tinkimättä. Yhdistyksen puheenjohtaja Marko Laine otti Sepänhakalaiset vastaan kesäkuun täydellisen kauniissa säässä ja maaseutu tarjosi meille kaikin puolin parastaan. Idyllinen Minkiön asema on erinomaisesti hoidettu ja vanhaa on taidolla sekä rakkaudella vaalittu.

Idyllinen asemarakennus

Sepänhakalaiset asemalaiturilla

Tapahtuman aluksi Marko Laine kertoi museorautatien historiasta. Suomen ainoa nykypäiviin säilynyt yleiselle henkilö- ja tavaraliikenteelle avoinna ollut kapearaiteinen rautatie, joka on aikoinaan avattu teollisuuden tarpeita tukemaan. Vuonna 1898 rakennettu ja avattu yhteys yhdisti alunperin Humppilan ja Forssan, museorautatieksi rata muutettiin vuonna 1978. Rataosuudella ajetaan nykyään niin höyryvetoisilla museojunilla, kuin dieselveturilla ja resiinoillakin. Jälkimmäisiä pääsee kokeilemaan useammin, mutta höyry- ja dieselveturit liikennöivät pääosin sunnuntaisin kesäkuusta elokuulle, tapahtumaviikonloppuina ja ennakkoon varattuina tilausjunaliikenteenä.

 

Sepänhakalaiset pääsivät vierailun aikana tutustumaan kapearaidemuseoon, jonne on koottu erilaista kapearaiteista veto- ja vaunukalustoa muilta suomen varikoilta. Lisäksi pääsimme kurkistamaan korjaamorakennukseen, ihailemaan esilämmityksessä ollutta höyryveturia ja kokeilemaan resina-ajelua. Idyllisille asemakahveille porukka kerääntyi ilta-auringosta nauttien ja asemarakennuksiin samalla tutustuen. Kesäillan huipennuksena pääsimme ajelulle dieselveturin vetämässä junassa ja saimme ihastella suomalaista maalaismaisemaa. Lisää kuvasatoa illan tunnelmista löydät Sepänhaan Instagram-tililtä.

Kahvilarakennus henkii vanhaa aikaa

Sepänhakalaiset kiittävät Jokioisten Museorautatieyhdistyksen talkoolaisia ja Marko Lainetta erinomaisista järjestelyistä. Minkiöläinen yhdistysaktiivisuus on perinteikkyydessään paitsi kunnioitettavaa, myös inspiroivaa. Toivottavasti mahdollisimman moni löytää tämän seutumme matkailukohteen tänäkin kesänä ja laittaa hyvän kiertämään kertomalla tästä helmestä mahdollisimman monelle.