Maamme juhlavuoden toinen esitys käsitteli Suomen itsenäisyyden kehittymistä kokeneen sotilaan näkövinkkelistä. Uransa Itäisen maanpuolustusalueen komentajana päättäneen kenraaliluutnantti Vesa Kämärin esitys kertoi armeijamme kehittymisestä 1960-luvulta aina 2000-luvulle saakka.

 

kenraaliluutnantti Vesa Kämäri kertoi aluksi taustastaan. Sotakorkeakoulun lisäksi hän on myös väitellyt tekniikan tohtoriksi

Suomen puolustusvoimien kalusto oli 1960- ja 70-luvuilla melko alkeellista sotilaiden henkilökohtaista varustusta myöten. Tilanne parani 1980-luvulla ja oleellisesti 1990- ja 2000-luvuilla, jolloin käyttöön saatiin nykyaikaisyta kalustoa ja varusteita.

1970-luvulla joukkoja siirrettiin vielä traktoreilla. Myöhemmin käyttöön saatiin tela-vetoista ja erittäin maastokelpoista kalustoa, josta osa on panssaroitua

Kokenut sotilas oli elänyt vaiheen, jolloin pasifismi ja kommunismi saivat kannatusta maassamme. Puolustusvoimat nähtiin tuolloin vanhakantaisuuden linnakkeena. Jopa varusmiesten kurssijulkaisuissa käytettiin propakandistista materiaalia.

Tilaisuudessa ojennettiin kesän Tsekin golf-turnauksen palkinto kisan voittajalle Jukka Maliselle. Onnea Jukalle voiton johdosta.

Uusi kenkämiehemme Jukka Malinen