Lokakuun viimeisessä viikkotapahtumassa jäsenemme Juha Strandberg puhui kiertotaloudesta ja biokaasusta. Forssalainen perheyritys Envor käsittelee biokaasulaitoksellaan 84000 tonnia biojätettä vuosittain, joka tarkoittaa noin 10 rekkakuormallista päivässä. Laitos tuottaa biokaasua teollisuuteen, sähköntuotantoon (omaan käyttöön ja valtakunnan verkkoon), lämmöntuotantoon ja liikennekäyttöön.

Juha Strandberg puhui kiertotaloudesta ja biokaasuautoista.

Kaasuautojen määrä on Suomessa reippaassa kasvussa. Esimerkiksi vuodesta 2016 vuoteen 2017 uusien henkilöautomallisten kaasuautojen määrä lisääntyi yli 70%. Tankkausasemaverkosto Helsingistä Ouluun kattaa 43 tankkausasemaa. Yksityisiä tankkausasemia on 13, loput 30 asemaa ovat Gasumin omistamia. Henkilöauton kaasutankkaus riittää noin 300-500 kilometrin taittamiseen, toiminnan turvaa saadaan bensatankista, jolloin kokonaistoimintasäteeksi saadaan n. 1000 km.

Envorin tankkausasema Forssassa on ollut toiminnassa vuodesta 2013 ja asema palvelee asiakkaitaan vuorokauden ja vuoden ympäri – 24/7. Asemalla on n. 300 kaasutankkausasiakasta ja kasvu vuodesta 2017 vuoteen 2018 on ollut noin 60%. Tankkaus itsessään on vaivatonta ja kestää noin 2-3 minuuttia. Tankkauksesta asiakas maksaa kuukausittaisen laskun perusteella. Lukuisat seutukunnan yritykset ovat ottaneet käyttöönsä Envorin biokaasuautoja ja lisäksi Envorilla on henkilökunnan käytössä olevia autoja sekä kiinteistö -ja jätehuollon käytössä olevia autoja jo parikymmentä. Vihreä liikenne seudullamme siis lisääntyy ja kiertotalous pyörittää renkaita kiihtyvästi.