Tiistaina 2.4. Sepänhaan viikkotapahtumassa oli vuorossa kevätkauden ensimmäinen oman jäsenen puheenvuoro, kun Alan Burgess Garage Bandin perustajiin kuuluva Immo Sundholm kertoi meille bändin syntytarinan ja kuvaili ryhmän kasvua jopa yli 20 soittajaa lavalla kerääväksi kokoonpanoksi. Keväällä 20-vuotista taivaltaan juhliva yhtye on niittänyt suosiota ja mainetta niin paikallisesti, kuin laajemmallekin ulottuneiden keikkamatkojen myötä. Soulia, funkkia, bluesia, swingiä ja bilemusiikkia ohjelmistossaan yhdistelevä yhtye valloittaa niin isolla 15-25 jäsenen kokoonpanollaan, kuin muutama vuosi sitten lanseeratulla Happy Groove kokoonpanolla, joka esiintyy 8-10 jäsenen voimalla. Edellämainittujen musiikkityylien lisäksi myös suomipoppia esittävä Happy Groove muodostettiin, jotta pystyttiin paremmin vastaamaan myös pienempien tilaisuuksien musiikkitarpeisiin. Iso kokoonpano kun vaatii esiintymispaikalta myös fyysistä tilaa.

Oman alkusysäyksensä musiikkiharrastukselle Immo kertoi itse saaneensa jo 12-13 -vuotiaana, kun hän sai isältään venäjäntuomisina kitaran. Soittelua jatkui teini-ikään asti, mutta sitten soittelu jäi hieman taka-alalle kilpatanssiharrastuksen ja päivätyön kiireiden vuoksi. Palatessaan Forssan seudulle työn perässä, 90-luvun lopulla kipinä soittamiselle syttyi jälleen. Aallon Kimmon saunailtakutsun yhteydessä Immolle esittämä toive kitaran ottamisesta mukaan, oli alkusoitto ABGBn synnylle.

Immo ABGB tunnelmissa (kuva: ABGB kuvagalleria)

ABGB syntyi siis alunperin kolmen miehen kokoonpanoksi, mutta on vuosien saatossa kasvanut miltei 30 soittajaa kattavaksi yhtyeeksi. Ensimmäinen virallinen keikka soitettiin 14.9.2001, kun yhtyeessa oli mukana myös nimensä bändille antanut Alan Burgess. Ohjelmiston laajentuessa myös kokoonpano on kasvanut ja musiikkityylien myötä mukaan on tullut niin puhallinsoittajia, kuin Blues Brothers genreen keskeisenä elementtinä kuuluvat taustalaulajat. Bändissä on ollut vuosien varralla mukana yhteensä 64 henkilöä, tällä hetkellä aktiiviporukka on 27 yhtyeläistä.

ABGBn ohjelmisto kattaa tänä päivänä n. 170 kappaletta, jotka edustavat monipuolisesti erilaisia musiikkityylejä. Bändin alkutaipaleella keskityttiin erityisesti Rock’n rolliin, ohjelmisto koostui mm. Elviksen, Roy Orbison ja Sam Cooken kappaleista. Yhtyeen kasvaessa mukaan tulivat blues, soul, disco, funk ja nyt viimeisimpänä modernimusiikki. Ohjelmistossa on kuultu siis kappaleita niin Ray Charlesilta, Tina Turnerilta, Aretha Franklinilta, Amy Winehouselta, Kool & Gangilta, kuin viime vuosina villinneeltä Pharrel Williamsilta, Happy hitin muodossa.

ABGB lavalla (kuva: ABGB kuvagalleria)

Immo kertoo, että bändin kehittyminen on näkynyt vuosien saatossa mm. siinä, että alkuaikoina vaikeilta tuntuneet kappaleet taittuvat nyt vaivatta yhtyeeltä. Sovitustyössä on kehitetty ja siihen panostetaan aktiivisesti. Toinen Sepänhakalainen ABGB muusikko Kauniston Jari sovittaa parhaillaan Van Halenin legendaarista Jump -kappaletta yhtyeelle sopivaksi. Lisäksi bändi harjoittelee ja työstää Michael Jacksonin kappaleista koostuvaa kokonaisuutta. Mukana on kappaleita niin Thriller -albumilta, kuin Jackson Fiven albumiltakin. Immo kuvaa Jacksonin tuotantoa taidokkaaksi ja bändi onkin innoissaan tästä tulevasta lisäyksestä ohjelmistoon.

Yhtye keikkailee erilaisilla kokoonpanoilla noin 20 kertaa vuodessa. Isolla kokoonpanolla (15-24 henkeä) esiinnytään festareilla ja yritys- ja järjestöjuhlissa. Oma, asiantunteva äänimies varmistaa hyvällä monitoroinnilla yhtyeelle hyvät valmiudet onnistuneeseen keikkaan, johon valmistumiseen menee noin 4 tuntia keikkapaikalle saapumisesta. Yhtye soittaa usein 2-3 settiä, joista jokainen noin 45-60 minuuttia. Ohjelmisto laaditaan aina räätälöidysti asiakasta kuunnellen ja toiveisiin mahdollisuuksien mukaan vastaten. Kokoonpanon laajuuden vuoksi toiminta vaatii melkoista organisointia. Tekemistä riittää aina kehitystyöstä, kokoonpanojen varmistamiseen, aikataulujen yhteensovittamiseen ja roudaamiseen. Keikkojen myyntiä, laskuttamista ja taloushallintoa palkkionmaksuineen unohtamatta.

Bändiläisten hyvän fiiliksen aistii. (kuva: ABGB kuvagalleria)

ABGB toimii siis harrastuspohjalta, mutta toimintaa voi kyllä hyvästä syystä sanoa ammattimaiseksi. Immo kuvailee yhtyeessä mukanaolon hienoksi harrastukseksi, jota saa tehdä yhdessä upean porukan kanssa, hienoista fiiliksistä nauttien. Kuluvan vuoden keikkakalenteri näyttää täydeltä ja toukokuussa vietettävät 20 v. kaveribileet kokoavat varmasti paikalle paljon yhtyeen faneja.

Sepänhakalaiset kiittävät Immoa kauden Be the Inspiration -teemaan erinomaisesti sopineesta puheenvuorosta!