Forssan seutukunnalla on käynnissä malminetsintää. Entinen Avalon Minerals, joka toimii nykyisin nimellä Sunstone Metals Ltd, on tehnyt kairauksia mm. Satulinmäen alueella selvittäen kultakaivostoiminnan mahdollisuutta. Toimintaa konsultoiva geologi Markku Iljina, rotari Santa Claus Rotaryklubista Rovaniemeltä, saapui vieraaksemme kertomaan tilanteesta Forssan seudulla.

Markku Iljina kertoi, että kultakaivostoiminnan aloitusrajana pidetään esiintymää, jossa on kultaa 2-2,5 grammaa tonnissa kiveä. Hän kertoi, että yleensäkin maailmassa helposti tavoitettavat ja pitoisuuksiltaan rikkaat kohteet on jo löydetty. Toisin sanoen nykyiset esiintymät tapaavat olla aiempaa huonompia. Kaivostoiminnan aloittaminen on hurjan pääomaintensiivistä ja vaatii jopa miljardiluokkaan nousevan rahoituksen ennen tuottoja.  Saimme kuulla, että strategia malminetsinnän aloittamiseksi riippuu toimijasta: joku haluaa tutkia tuntemattomia seutuja, kun taas joku toinen hakee entisten kaivosten yhteyteen perustettavaa toimintaa.

Geologi Markku Iljina aloittamassa esitystään

Satulinmäessä tehdyissä kairauksissa kultapitoisuus on osassa näytteissä olut jopa yli 20g/ tonni eli erittäin korkea. Tästä voinee päätellä, että tutkimuksia tekevä yhtiö lienee kiinnostunut kaivostoiminnasta alueella. Toki esiintymän laajuus ja se, saako alueelle ylipäänsä lupaa kaivostoiminnalle, vaikuttavat asiaan.

Iljina selvensi myös varauksen ja malminetsintäluvan eroa. Varaus tehdään malminetsintälupahakemusta varten ja varaus tuottaa etuoikeuden malminetsintähakemuksen jättämiselle. Malminetsintäluvan nojalla luvanhaltijalla on oikeus omalla tai toisen maalla tutkia geologisten muodostelmien rakenteita, koostumusta ja tehdä muita kaivostoimitaa valmistelevia tutkimuksia. Selväksi kävi myös, että Talvivaara on tehnyt todella huonoa alan julkikuvalle, vaikka esimerkiksi jo Huittisista löytyy erinomaisesti toiminut kultakaivos.

Pääsiäisviikon kokouksen osanotto oli selvästi normikokousta vähäisempi. Markku Iljina edessä vasemmalla.