Suomessa on viime aikoina ollut, sattuneesta syystä, esillä ydinvoimaan liittyvät asiat. Tämän johdosta pyysimme klubiimme todellisen ydinvoima-asiantuntijan, STUK’n riskianalyysitoimiston päällikkö emeritus Reino Virolaisen pitämään esitystä ydinvoimasta ja sen turvallisuudesta. Virolainen esitteli meille aluksi ydinvoimalan toiminnan, joka perustuu fissioreaktiolla lämmitettyyn höyryvoimaan. Toisin sanoen, niin hassulta kuin se kuulostaakin, ydinvoimaa käytetään vain veden höyrystämiseen, joka tapahtuu sekundääripiirissä.  Höyry on se voima, jolla generaattoreita pyöritetän ja jotka tuottavat sähköä.

Ydinvoima-asiantuntija Reino Virolainen taustoittamassa ydinvoimalan toimintaperiaatetta

Ydinvoimalassa käytetään suuri paineita ja lämpötiloja, jolloin rakenteiden pitää olla todella kestäviä ja mahdollinen ylikuumeneminen on huomioitu useaan kertaan. Normaalissa toiminnassa kuuma höyry lauhdutetaan merivedellä takaisin vedeksi, joka kiertää taas uudestaan höyrystettäväksi. Noin vuoden päästä käyttöönotettava Olkiluoto 3 -reaktorissa on kaikkiaan nelinkertainen turvajäjestelmä, joten onnettomuuksien estäminen on viety poikkeuksellisen pitkälle. Uusi voimalamme on lisäksi tehokkain vastaavalla tekniikalla toimiva voimalaitos maailmassa.

Kokousosallistujia, joista vieraamme Reino Virolainen etualalla yhdessä Kari Pohjolan kanssa

Polttoainesauvat, joiden varsinaisena polttoaineena on uraanitabletteja, imevät neutroneja itseensä ja tästä käynnistyy ketjureaktio. Polttoainesauvoja huolletaan vuosittain siten, että vain osa sauvoista on huollettavana kerrallaan.

Heta kertomassa PETS-kuulumisia. Heta kertoi kouluksen olleen hyvän ja interaktiivisen. Tulevan kauden teema liittyy inspiroimiseen

Tästä käynnistyy rotaripyörän pyörähtäminen kohti seuraavaa kautta, jonka suunnittelu on aloitettu Hetan toimesta. Kuulemme lisää aiheesta keävätkokouksessamme.